Preces: 0
Par summu: 0 EUR
Apskatīt grozu »
PRODUKTU GRUPAS
Akcijas
INFORMĀCIJA

Zivju eļļas lietošana var samazināt krūts vēža risku sievietēm pēc menopauzes


Zivju eļļas lietošana tiek saistīta ar mazāku risku saslimt ar krūts vēzi sievietēm pēcmenopauzes periodā, ziņo izdevums Vēža Epidemoloģija, Biomarķieri un profilakse saskaņā ar VITAL (VITamins And Lifestyle) kohorta pētījuma rezultātiem.

"Pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami pieaugusi uztura bagātinātāju lietošana," ziņo Teodors M. Braskī no Hatčinsona Vēža izpētes centra Vašingtonas universitātē Sietlā. "Vairākiem uztura bagātinātājiem var būt pretiekaisuma un pretvēža īpašības. Turklāt uztura bagātinātāji, kurus lieto menopauzes simptomu mazināšanai, divos pētījumos ir uzrādījuši saistību ar samazinātu risku saslimt ar krūts vēzi. Taču nav bijuši pētījumi, kas apstiprina šo uztura bagātinātāju lietošanu ilgtermiņā un saikni ar krūts vēža risku."


Laika posmā no 2000. līdz 2002. gadam ASV Vašingtonas štatā 35 016 sievietes pēc menopauzes vecumā no 50 līdz 76 gadiem piedalījās 24 lapu garā aptaujā par paradumiem lietot uztura bagātinātājus. Lietošanas paradumi tika analizēti pēc  biežuma (dienas/nedēļas), ilguma (gadu skaits) un nesenuma (pašreizējais laika posms pret iepriekšējo).


Aptauju rezultāti atklāja, ka pašreizēja zivju eļļas lietošana ir saistīta ar samazinātu krūts vēža risku, savukārt vidēji 10 gadus ilga lietošana atklāja tendenci uz zemāku risku. Savukārt citu uztura bagātinātāju lietošana, ieskaitot tos, kas mazina menopauzes simptomus (sudrabsvece, Ķīnas zirdzene, asinszāle, soja), netika asociēta ar krūts vēža riska samazināšanu.


"Zivju eļļas lietošana var būt pretēji proporcionāla riskam saslimt ar krūts vēzi," raksta pētījuma autori. "Zivju eļļai ir potenciāls kļūt par kandidātu pētījumiem par krūts vēža profilaksi. Līdz tam brīdim nav ieteicama individuāla lietošana krūts vēža aizsardzībai".


Šī pētījuma ierobežojumi iekļauj datu trūkumu par uztura bagātinātāju lietošanas devu, paļaušanos uz aptaujas dalībnieču pašu novērojumiem un ziņojumiem, atjauninātas informācijas trūkumu par iedarbību, ierobežotu iedarbību saistībā ar dažu uztura bagātinātāju zemo lietošanas līmeni, kā arī iespējamību pēc nejauši iegūtiem datiem, jo tika pētīti 15 uztura bagātinātāji.


"Šis ir pirmais perspektīvais pētījums, kas ziņo par saistību starp uztura bagātinātāju lietošanu un krūts vēža saslimšanas risku,” secina pētījuma autori. "Mūsu atklājumiem par krūts vēža riska saslimšanas mazināšanu lietojot zivju eļļu ir nepieciešami turpmāki pētījumi, galvenokārt koncentrējoties uz prparātu iedarbības laiku un devām, kā arī par iedarbības mehānismiem, kas varētu izskaidrot atšķirības audzēja stadijā vai histoloģijas tipos."


Ziņas oriģināls publicēts Medscape Medical News

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010;19:1696-1708. Abstract