Preces: 0
Par summu: 0 EUR
Apskatīt grozu »
PRODUKTU GRUPAS
Akcijas
INFORMĀCIJA

Omega-3 taukskābes pret krūts vēzi


 

Jaunākais ziņojums liecina, ka sievietes var ievērojami mazināt krūts vēža attīstības risku, lietojot uzturā augstas kvalitātes zivju eļļu. Rezultāti apstiprina, ka krūts vēža risks tiek samazināts par 5% ar katriem ikdienā uzņemtiem 100 mg omega-3 taukskābju (eikosapentaēnskābe + dokosaheksaēnskābe).

Zivju eļļā esošās omega-3 taukskābes ietilpst jebkuras organisma šūnas apvalka sastāvā - tās ir iesaistītas visās orgānu sistēmās un tām piemīt unikāla loma labvēlīgi ietekmēt daudzas organisma funkcijas. Tām ir spēcīga kardioprotektīva darbība, tādēļ tas ir viens no svarīgākajiem iemesliem, kādēļ ārsti iesaka lietot zivju eļļu. Omega-3 taukskābēm ir liela nozīme acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu pilnvērtīgai uzbūvei un darbībai. Omega-3 ir vitāli svarīgas locītavu slimību profilaksē un ārstēšanā jebkurā vecumā, jo tām piemīt spēcīga pretiekaisuma darbība. Organismā šīs neaizstājamās taukskābes neveidojas.


Cilvēkam uzturā ir nepieciešams uzņemt omega-3 un omega-6 taukskābes proporcijā 1 pret 1. Tomēr vairumam cilvēku šī proporcija ir tikai 1 pret 15. Tas nozīmē, ka lielākā daļa cilvēku uzņem stipri par daudz omega-6 taukskābju, bet omega-3 taukskābju uzturā ievērojami trūkst.


Visbagātākais omega-3 taukskābju EPS (eikosapentaēnskābe) un DHS  (dokosaheksaēnskābe) avots ir dziļūdens zivis kā lasis, skumbrija, āte un siļķe, kā arī zivju eļļas preparāti. Omega-6 taukskābes ir atrodamas gaļā, piena produktos, kā arī pārtikas augu eļļās – saulespuķu un sojas. Krūts vēzis ir viens no visbiežāk sastopamajiem audzējiem un visbiežāk nāvi izraisošais vēža veids jaunu sieviešu vidū.


Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka omega-3 taukskābes aizsargā no krūts vēža, savukārt omega-6 taukskābes, gluži pretēji, rada paaugstinātu krūts vēža saslimšanas risku. Analizējot pētījumus, kuros pārbaudīja un salīdzināja taukskābju attiecību krūšu audos krūts vēža pacientēm un pacientēm ar labdabīgām krūšu saslimšanām. Rezultāti parādīja, ka sievietēm ar augstāko attiecību starp garo ķēžu omega-3 taukskābēm (EPA + DHA) un omega-6 taukskābēm, bija par 67% mazāks risks saslimt ar krūts vēzi.


Lai pilnībā noskaidrotu saistību starp zivīs esošo omega-3 taukskābju uzņemšanu un krūts vēža risku, tika izpētītas 26 publikācijas par 20 905 krūts vēža saslimšanas gadījumiem, kā arī tika izvērtēti  883,585 kontroles gadījumu. Rezultāti parādīja, ka krūts vēža risks tiek samazināts par 5% ar katriem ikdienā uzņemtiem 100mg EPS + DHS. Interesanti, ka aizsargājošu iedarbību nenovēroja, lietojot zivis uzturā, kā arī īsās ķēdes omega-3 taukskābei - alfa-linolēnskābei (ALA), kas atrodama linsēklās, valriekstos un rapšu eļļā. 


Šīs analīzes rezultāti parāda, ka sievietes var ievērojami samazināt krūts vēža attīstības risku, lietojot uzturā augstas kvalitātes zivju eļļu. Ieteicamā dienas deva vispārējai veselībai ir 1000mg EPS +  DHS.


Avots: Zheng JS, Hu XJ, Zhao YM, Yang J, Li D. Intake of fish and marine n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of breast cancer: meta-analysis of data from 21 independent prospective cohort studies. BMJ. 2013 Jun 27; 346:f3706.